Лечебни фази

Инфекция

Инфекциите се намесват в лечебния процес и могат да доведат до допълнително увреждане на тъканите, което забавя миграцията на язвата от дебридриращата фаза до гранулационната фаза. Изборът на подходящо превръзка е от съществено значение, тъй като той също така трябва да осигури антибактериално действие срещу инфекцията, в допълнение към предпазването на раната.

 

Фаза на възпламеняване / деформиране

Функцията за дебридиране започва веднага след раждането. В клинично отношение то се представя като локално възпаление или дразнене и води до ексудати. По време на тази фаза тялото започва тромбоза, изчиства раната и предотвратява инфекцията, повредена тъкан и микроби се отстраняват ((фагоцитоза).

На етапа / фазата на ексудацията, идеалното превръзка поддържа собствените механизми за почистване на тялото и осигурява чиста околна среда за раната. Може да се образува покриваща или некротична тъкан, омекотява се от превръзката и се отстранява. Излишъкът от секрети, съдържащите се в него остатъци, микробите и отпадъците от метаболизма се абсорбират от превръзката. Обвивката осигурява защита от външни инфекции и раната се поддържа влажна. Той се променя на интервали, определени от състоянието на раната и степента на секрециите. Когато секретите се увеличат, може да се наложи да смените дресинга няколко пъти на ден. Ако е необходимо, некротичната тъкан се отстранява.

 

Гранулационна фаза

Във фазата на гранулиране се създават нови клетки и се образува гранулирана тъкан (вид временна тъкан, която запълва раната). Голям брой фибробласти навлизат в раната, започва синтез на колаген и капилярите се преместват в центъра на раната. По време на тези промени секрецията намалява. Клиничният вид на раната е червена тъкан с добра перфузия.

Във фазата на гранулиране идеалната превръзка осигурява балансирана влажна среда в раната. Той предпазва от риск раната да изсъхне с механични ефекти и същевременно да абсорбира излишъка от секрети и предпазва раната от инфекции.

Новата тъкан, която се формира, е изключително чувствителна и трябва да бъде защитена дори при смяна на превръзката. Чрез поддържане на среда на намокряне промените са атравматични и с честота, зависима от състоянието на раната.

 

Епителна фаза

Във фазата на епителизиране краищата на раната се приближават и раната постепенно се покрива с епителна тъкан, която започва от периферията. Тъй като раните и тъканите се създават, лечебният процес е завършен.

Във фазата на епителизация идеалната превръзка осигурява поддържането на влажната среда и насърчава процеса, осигурявайки защита от всякакви екзогенни фактори.

В зависимост от състоянието на раната, превръзката може да остане в раната до 4 дни, тъй като секретите продължават да се наблюдават.