Преди и след операция

Преди операция

Лекарският екип ще ви помогне да се подготвите, ще ви даде съвети за предстоящата операция и ще отговори на въпросите ви. Ще бъдете  информиран подробно за цялата процедура и ще ви съобщят дали илеостомата ще бъде временна или постоянна. 

Възможно е да не успеете да запомните цялата информация в началото. Може да ви бъде от полза да си запишете възникналите въпроси, за да се подсетите по-лесно какво не ви е ясно.

Сестрите ще бъдат на разположение, за да помогнат на вас и вашето семейство. Те ще се грижат за вас и ще ви окажат нужната подкрепа не само в болницата, но и у дома.

 

Къде ще е разположена стомата?

Илеостомата обикновено е разположена в дясната страна на корема, но понякога ако пациентът има примерно стари операции или големи белези, е възможно да бъде разположена и отляво.  

 

След операция

Когато се събудите след упойката ще откриете най-различни тръбички, прикрепени към вас и може да чувствате слабост или дискомфорт. Това е нормално състояние след операция. През следващите дни всички тръбички и дренажи ще бъдат постепенно премахнати, ще се почувствате по-силни и ще започнете да се храните и да поемате течности. Вашата стома ще се активизира в рамките на няколко дни. Ще бъдете насърчаван да помагате с грижите по вашата илеостома възможно най-бързо. В началото стомата ще бъде подута, заобиколена от шевове и на този етап използваните торбички (колектори) ще бъдат прозрачни. Скоро подутината ще започне да спада, а шевовете ще се абсорбират или ще бъдат премахнати. Стомата ще стане по-малка и по-чиста (стомата ще продължава да се смалява дори след като се приберете у дома, затова ще трябва да проверявате размера на отвора на торбичките).

 

В болницата

Престоят ви в болницата ще бъде около 5 - 10 дни. Сестрите ще ви научат как да сменяте торбичките, как да измервате стомата, за да проверите дали отворът на торбичката е правилен и как да се грижите за стомата като цяло.

 

Изписване от болницата

Когато ви изпишат ще ви бъде подробно обяснено как сам да се грижите за вашата стома. Докторът ще ви напише рецепта за всичко необходимо за грижата за стомата. Обадете ни се на телефон 02/860 31 92 и с удоволствие ще ви информираме как да се снабдите с нашите продукти

 

У дома

Запомнете, че всеки човек е различен. Обикновено отнема между 6 и 8 седмици след операция, за да се върнете към ежедневните си дейности и около 3 месеца за пълно възстановяване. Коремните мускули се възстановяват напълно след приблизително 3 месеца и през това време не трябва да вдигате тежки предмети.

Винаги следвайте инструкциите и съветите на вашия лекар.

 

Помнете, че не сте сами

Фирма Уелкеър ЕООД ще ви подкрепи и помогне, независимо дали имате нужда от съвет как да се грижите за вашата стома или от нашите продукти. Комуникацията с нашата фирмa и търговските ни представители не спира когато ви изпишат от болницата. Ако имате нужда от нещо, нашите опитни служители ще бъдат на ваше разположение, за да ви помогнат. Можете да се свържете с нас на телефон 02/860 31 92 или имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.