Грижа за раната

Въведение

Кожата е най-големият орган на тялото и съставлява 16% от общото телесно тегло. Той има много жизненоважни функции, включително имунната функция, регулирането на температурата, усещането и производството на витамини. Кожата е динамичен орган в постоянно състояние на промяна, където клетките на външните слоеве се елиминират и се заменят с вътрешни клетки, които се придвижват към повърхността.

 

Структура на кожата

Кожа: Външният слой от кожа, съставен от епителни клетки, без съдове, с дебелина 0,04 мм и регенериран на всеки 2-4 седмици, получава хранителните вещества от долния дермиден слой и се състои от 4 и 5 слоя в зависимост от частта на тялото.

Дерма: Средният слой на кожата, с дебелина около 0,5 мм, се състои от две нива, съдържа много съдове, нервни клетки, колаген, еластин и специализирани клетки като фибробласти и мастни клетки, рецептор на топлина, студ, болка, сърбеж и гъделичкане.

Хиподерма: Вътрешният слой на кожата, наречен също подкожно, поддържа дермата и епидермиса. Тя се различава по дебелина и дълбочина и се състои от мастна тъкан, съединителна тъкан и кръвоносни съдове. Неговата функция е да съхранява липиди и да предпазва подлежащите органи.

 

Видове рани

Остри рани: раната в резултат на нараняване при злополуки, причинени от висока мощност, топлина, електричество, химикали или триене. Острата рана по дефиниция се очаква да се развие през етапите на нормално излекуване, което води до пълно излекуване.

Хроничната язва не реагира на лечението по време на нормалното очаквано време за оздравяване (4 седмици) и остава застояла във възпалителната фаза.

Забавянето на лечението се дължи на наличието на ендогенни и екзогенни фактори, включително лекарства, лошо хранене, съпътстваща заболеваемост или неподходящ избор на превръзка.

Всички пациенти с рани трябва да бъдат оценявани от подходящи здравни специалисти, за да се осигури подходящо лечение. Раните могат да бъдат класифицирани според етиологията, състоянието и активността (продължителност) при остри, хронични, инфектирани и чисти. Лечението на язви се разделя на три фази: а) възпаление, б) гранулация и в) назряване / епителизиране.

Управлението на раната трябва да се извършва чрез оценка на фазата, в която се открива и цялостното клинично състояние на пациента.

Фаза 1 - Възпаление (0-3 дни) Физиологичната реакция на тялото до нараняване. Тази фаза активира вазодилатацията, водеща до увеличен кръвоток, причинявайки топлина, зачервяване, болка, подуване, загуба на функция (напр. Ръката е подута и не може да се огъне). Секрецията може да бъде висока, тъй като тя също е нормална реакция на тялото.

Фаза 2 - Гранулиране (3-24 дни) Фазата, в която се извършва лечението на рани. Тялото създава нови кръвоносни съдове, които покриват повърхността на раната. Тази фаза включва реконструкция и епителизация. Раната ще става все по-малка, докато се лекува. 

Фаза 3 - Фаза на зреене / Епителизация (24-365 дни) Последната фаза на оздравяване при образуване на белези. Раната на този етап все още е изложена на риск и трябва да бъде защитена, ако е възможно.

 

Управление

При остри рани след лечение от първа линия, особено при лечение на кървене, трябва да се осигурят най-добрите условия за лечение. Мръсната травма трябва поне да се изплакне или, ако е необходимо, да се почисти чрез остъргване или хирургично почистване и след това да се защити с подходяща превръзка. Превръзката, в допълнение към защитното си свойство, също трябва да осигури подходящите условия за бързо излекуване с оптимален естетичен ефект. Острата рана, в която зарастването се забавя или спира напълно става хронично.

Най-често срещаните хронични язви са язви на краката (венозни и артериални), декубитални язви и язви на диабет, които са резултат от хронично заболяване. Следователно, лечение от първа линия за лечение трябва да бъде лечението на първопричината и поддържането им. В същото време, както управлението на патологията е необходимо, също така е необходимо да се допринесе за подходящо локално излекуване на раната, което да ускори лечебния процес и да предотврати инфекцията на раната.