Проблеми, които могат да възникнат

Вътрешно кървене от стомата

Това не е нормално. При кървене или промяна в размера на стомата, незабавно информирайте вашия лекар

 

Промяна в цвета на стомата

Ако стомата изведнъж промени цвета си – потъмнее или посинее, проверете дали нещо не я притиска и уведомете лекаря си.

 

Запек

Не може да имате запек с илеостома, но ако отпадния продукт в торбичката ви се стори прекалено гъст, просто поемайте повече течности

 

Диария

Диарията може да причини дехидратация. Поемайте повече течности, за да компенсирате загубите. Ако смятате, че причината е определена храна, изключете я от менюто си за няколко седмици. Ако диарията се случва често или е в по-тежка форма (или повръщате постоянно) посъветвайте се с вашия лекар.  Ако отпадния продукт в торбичката постоянно е воднист или се налага по-често да сменяте торбичката, попитайте сестрата за съвет.

 

Кожни раздразнения

Проверете размера на отвора на торбичката. Сменяйте торбичките бавно и внимателно само при необходимост. Уверете се, че кожата около стомата е напълно чиста и суха. Кърпички и кремове, които осигуряват бариерна защита на кожата също могат да помогнат. Може да пробвате и торбички с по-добра защита за кожата. Понякога се получават алергии – консултирайте се с вашия лекар или сестра.

 

Торбичката пропуска

Това не трябва да се случва! Проверете дали торбичката е добре прикрепена и дали размерът на отвора е измерен правилно. В случай че всичко е наред, моля консултирайте се с нас на телефон 02/860 31 92

 

Газове

Причината може да са определени храни. Наблюдавайте кои храни ви причиняват газове, и ги избягвайте. Примерно краставици, боб, газирани напитки, ядки. При някои пациенти помага хапването на кисело мляко.

 

В торбичката не се изхвърлят изпражнения, имате силни болки

Потърсете медицинска помощ.

 

Изхождания от ректума

Ако не са ви премахнали ректума, възможно е все още да имате изхождания, предимно на слуз. Нормално е, но ако се случва често или ви причинява дискомфорт споделете със сестрата или доктора. Ако имате кървене или нещо ви притеснява, консултирайте се с вашия лекар или сестра.