Подготовка за смяна на стома торбички

Изключително важно е да се грижите за доброто състояние на кожата около стомата. Колкото по-здрава е кожата, толкова по-добре ще се прикрепя торбичката. Затова грижата за кожата около стомата трябва да се превърне в ежедневен навик. За да смените торбичката имате нужда от ваше място, обикновено в банята

 

Размер на отвора

Всяка стома е с различен диаметър. Към торбичките на фирма Welland е приложена картонена схема на изрязване. Открийте точния размер, който приляга плътно към стомата, без да я докосва. Ако стомата има неправилна форма, по-добре да изрежете ваша собствена схема, като използвате картонената схема като база или използвате торбички с отпечатани маркировки за изрязване. Стомата обикновено леко се смалява няколко месеца след операцията. Проверявайте редовно и внимателно размера на отвора, защото това често е причината за пропускане на торбичката и за кожни възпаления.  

 

 

Почистване на кожата около стомата

 

Внимателно почистете кожата около стомата само с топла вода и мека кърпа, без да търкате. Подсушете със сухи кърпички или кухненска хартия. Ако е необходимо проверете размера на стомата. Изрежете отвора със специалните ножички. Не използвайте овлажняващи продукти или бебешки кърпички, защото те омазняват кожата и това затруднява залепването на торбичката.