Диабетно стъпало

Диабетно стъпало наричаме язви в краката на хора с диабет, които се появяват, когато съществуват два или повече рискови фактора, като невропатия (увреждане на нервите) и артериопатия (съдови увреждания). Подчертава се, че не всички хора с диабет са изложени на риск от развитие на диабетно стъпало.

 

Невропатията причинява липса на усещане за болка, температура, натиск, докосване и краят често се деформира. Неблагоприятното увреждане на нервите е постепенно предизвикано, което евентуално води до нараняване, което не се възприема непосредствено от пострадалия. Дори малка язва (нараняване от неподходяща обувка или ходене без обувки) може да доведе до бързо влошаване, инфекция или хронична рана, която не се лекува. Загубата на усещане и деформации на краката може да доведе до образуване на хиперкератоза (калус), която може да бъде причина за по-нататъшно нараняване, тъй като тя действа като че ли се разхождаме трайно на нещо твърдо.

 

Артериопатията, причинена главно от диабет и тютюнопушене, причинява стеноза на артерията обикновено чрез атеросклероза (периферна обструктивна артериална болест) и следователно намалява кръвообращението в краката. По този начин кислородът и хранителните вещества ще отсъстват от тъканите и кожата ще бъде склонна към разкъсване и лечебният му капацитет ще бъде намален.

 

Диабетните хора с дори леки наранявания, като порязвания, ожулвания, мехури, са с повишен риск от инфекция (вероятно поради висока кръвна захар). Те трябва да се опитат да запазят раните си чисти и покрити и да ги проверяват ежедневно.