Храна

След като се възстановите от операцията и се върнете към ежедневието, може да откриете, че имате по-голям апетит от преди.

Не забравяйте, че някои храни могат да причинят проблеми с храносмилането, независимо дали имате стома или не.

Нямате нужда от специална диета, но следете начина си на хранене. Опитът и грешката ще ви покажат дали някои храни биха довели до дискомфорт – да ви причинят газове или да блокират стомата. Експериментирайте и ако смятате, че има такива храна, изключете я от менюто си за няколко седмици, а след това  я въведете постепенно.

Някои храни са трудни за храносмилане и могат да доведат до блокиране на стомата, пр. царевица, ядки, обелки от плодове и зеленчуци. Обикновено това е временно, но ако ви причиняват колики и болки, по-добре ги избягвайте.  

Определени храни по принцип са газообразуващи (пр. боб или лук) и някои хора предпочитат да ги избягват. Пикантните храни от друга страна действат слабително и могат да причинят лека диария. Това не е проблем, освен ако диарията не е тежка.

 

Напитки

Вероятно ще откриете, че по-често ожаднявате, в сравнение с преди операцията. Причината е, че сега губите повече течности, защото дебелото черво вече не може да усвоява течностите и минералите от остатъците от храносмилателния процес. Така че пийте повече течности и поемайте малко повече сол, за да компенсирате загубите.