Храносмилането започва в устата, където храната се сдъвква. Погълнатата храна преминава през хранопровода и стига до стомаха. В стомаха, с помощта на храносмилателните сокове, храната става течна или полутечна и преминава през илеума и тънкото черво.
Храната преминава през тънкото черво (по стените на стомаха и червата има мускули, които се разширяват и контрахират, за да се получи вълнообразно движение, което изтласква храната нагоре – това се нарича перисталтика). По време на предвижването на храната, повечето полезни вещества се абсорбират от тялото, и остава една сравнително течна каша от несмилаеми вещества и вода.
Основната функция на дебелото черво е да извлече останалата вода и да я насочи към кръвообращението. В резултат на това хранителната каша се сгъстява и превръща в полутвърда форма (фекалии). Фекалиите се съхраняват в края на дебелото черво (ректума) преди да бъдат изхвърлени от организма през ануса.